logologo2

Historie & Vision

Historie

Det hele startede i december 1997, hvor jeg malede den første artmoney. Idéen var tydelig fra starten. Jeg ville skabe en personlig valuta, som ville gøre det muligt at tegne mine egne penge, og befrie mig fra økonomisk slaveri. Hvad jeg ikke havde turde at håbe på, var at artmoney ville blive en valuta for mennesker verden rundt.

I 1998 sluttede kunstner Flemming Vincet sig til projektet. Vi grundlagde sammen Bank of International Artmoney" (BIAM), og lavede den første hjemmeside, som kunstnere fra nær og fjern kunne slutte sig til.

I 2001 rejste jeg på min motorcykel i et halvt år gennem Nordamerika, og betalte rejsen med artmoney som jeg malede løbende på turen. Rejsen demonstrerende artmoney som en fremregende rejse-valuta.

I 2003 havde BIAM vokset med mere end 100 kunstnere fra Danmark, USA og Canada. Vi blev her inviteret til at udstille værkerne i Øksnehallen, København. Grundet udstillingen modtog artmoney kæmpe omtale, og satte rekord i deltagende trods et historisk uvejr.
Med hjælp fra Peter Rodenberg fra InleadMedia, blev der skabt projektet et nyt websted, hvor man kunne sælge artmoney, kunstnerne imellem online og snart købte akutionshuset lauritz.com 49% af BIAM for at betale for udviklingen af endnu et nyt site.

I 2005 blev jeg sigtet af National Financial Advisory Board for ulovlig brug af ordet “bank”. Straffen var op til 4 måneders fængsel. Efter en lang retssag blev jeg fritfundet med en bøde på 2000 kr, og mistede retten til at gøre brug af ordet “bank”. Det var ingen lov som for forbød os at male vores egne penge, så det fortsatte vi med. Retssagen tiltrak meget medie opmærksomhed, hvilket resulterede i at mange nye kunstnere sluttede sig til os. Snart var BIAM på 1000 medlemmer.

I 2012 trak lauritz.com sig fra BIAM, da vi ikke delte de samme holdninger om brugen af artmoney.

I 2014 udviklede Korpus Design en ny hjemmeside hvor kunstnere kunne uploade deres egne artmoney, og sælge dem direkte fra hjemmet uden kommision. Mellem linjerne af denne historie om artmoney ligger der tusinder af fortællinger og erfaringer fra mange af menneskerne som er indvolverede. Og historierne forstætter...

timeline

Vision

wallstreet

Præsentation af artmoney på Wall Street af Lars Kraemmer, 2000

Artmoney er et værktøj til at undersøge naturen af menneskets værd. Metoden er at studere, vurdere, konkludere, handle, reflektere, og studere. Det er en løbende cyklus, der udvikler sig som et forvandlingshjul. Artmoney samfundet er i sig selv en foranderlig organisme. Vi håber, at artmoney kan bidrage til opdagelsen af skønhed generelt og individuelt formål specifikt. Artmoney er et "nede på jorden kunstprojekt" drevet af konkrete resultater og utopiske visioner.

Artmoney repræsenterer lige så mange visioner som der er artmoney kunstnere. Min vision er at indse nogle af de utopiske drømme fra kunst:

- Fri for økonomisk slaveri for at leve som vi har lyst til
- Et globalt netværk for butikker som accepterer artmoney
- En håndlavet valuta, som gør det muligt for økonomisk udfordrede mennesker at producere deres egne penge
- At sænke tiden
- At fjerne fokus fra krig og korruption og omfavne skønhed i stedet for grådighed
- At være på samme niveau som andre, trods forskelle i status, kultur, religion eller politisk standpunkter
- At se, dele og lære
- At introducere funktion til kunst og kunst til at leve